Aquest és el primer cap de setmana que passem
a Cochabamba, fet que implica fer vida com els autòctons, sense estar tot el
dia treballant o fent de turistes.
Divendres, descoberta
Una estudiant de la Universidad Catòlica d’aquí,
que està fent a seva ‘pasantía’ (pràctiques) a Fe y Alegria, ens va proposar
anar el divendres a veure una exposició d’art al centre de la ciutat, i així
fer una mica de visita. Ens hi vam apuntar de seguida.
Aprofitant que aquell dia un jesuïta català
(també ex-estudiant del St. Ignasi–Sarrià) havia vingut a fer una visita a Fe y
Alegria, vam fer la tornada amb ell en el taxi que li pagava l’oficina. Ell
feia 25 anys que va marxar per venir a Bolívia, i no ha tornat en tot aquest
temps... i tampoc ho farà. Imagino que allò pel que sempre has treballat i
lluitat esdevé la teva vida. Ara, penso que no es pot oblidar la família, la
terra, i les coses que t’han fet ser... per molt lluny que estiguin.
El cas és que ens vam trobar amb aquesta noia,
l’Alesandra, al punt més concorregut del centre de la ciutat. Venia amb la seva
germana, de 15 anys però tant o més madura que nosaltres. La passejada la vam
inaugurar fent un cafè i un mate de coca. Després es van proposar no deixar-se
cap carrer sense ensenyar-nos, i ho van aconseguir!
L’exposició d’art era una barreja de diferents
estils i tècniques, i molts quadres amb temes folklòrics bolivians. Si l’art
busca interpretar la realitat, està molt bé redescobrir una nova cultura a
través dels seus quadres, mentre les dues noies autòctones te’ls expliquen.
Pels carrers de Cochabamba, com als de La Paz,
hi ha moltes paradetes de menjar i detalls. El Bernat es va comprar una polsera
maca i baratíssima. Més endavant, hi havia una paradeta de pomes banyades en
caramel, brotxetes de raïm banyades en caramel, brotxetes de maduixa banyades
en xocolata i ‘maní’. El ‘maní’ són galetes d’una cosa semblant al cacauet i
ajuntat tot gràcies a un sucre de sabor a mel. Deliciós! Una de les coses més
bones que hem provat a aquí. I vam provar també el raïm i les maduixes.
Després de caminar-ho tot, vam anar al típic
menjar ràpid bolivià: pollastre i patates fregides, amb un tros de plàtan
fregit i una beguda freda de civada (que els encanta a ells, però que a
nosaltres gens). De fons, el canal de música latina, amb tots els cantants
espanyols haguts i per haver que viuen ara a Miami.
Dissabte, descans i bons ambients
El dissabte ens el vam plantejar com a dia de
treball ‘light’, ja que en principi no es treballa, però tenim molta feina per
fer. Llevant-nos tard, vam estar tot el matí a l’oficina. Per fer alguna pausa
del fred que fa allà dins, vam sortir a jugar a futbol a fora, que feia sol.
La tarda anterior ens havia trucat la Sara,
“la sobrina de la Clarita”. La Clarita treballa amb nosaltres, i comentant un
dia que també ens interessava sortir amb gent jove per Cochabamba, ens va dir
que li donéssim el nostre número, que ens posaria en contacte amb la seva
‘sobrinita’.
D’aquesta manera, vam acabar parlant amb la
Sara, que ens va proposar anar a sopar pel centre, a un local molt bo.
Al costat d’una mansió enorme que pertanyia a
un antic empresari de l’estany, hi havia
el bar i restaurant “La Muela”, un nom en honor a una muntanya de La Paz que té
el relleu de queixal. I a la porta, la Sara amb la seva germana Gabriela. La
primera és tres anys més gran que la segona, tot i que les dues són més grans
que nosaltres. Però realment encantadores i bones amfitriones. Les dues
estudien disseny gràfic, tot i que la gran ja treballa, i fins i tot s’ha
muntat un estudi propi amb uns amics!
Elles, a diferència de la majoria de la
població, tenien més característica de blanc que d’indígena. I això, per molt
que pugui semblar obvi, fa molta diferència. La manera de parlar i fer en
comparació amb les noies de la nit anterior (la voluntària companya de feina)
era molt diferent. Dos estils de bolivianes.
El bar és un dels més reclamats per joves (i
no tant joves) de la ciutat, on es fan molts concerts i festes. Es veu que la
cultura de veure és molt present a la societat cochabambina, però això encara
ho haurem de descobrir bé.
Segurament aquest lloc tornarà a sortir algun
altre cop, esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada